Op. Dr. Haluk Erkur

Ara

Gebelerde Sık Karşılaşılan Sorular

Sigara Alkol Çay

pregnant-woman-breaking-ciggarette

SİGARA; bebeğin düşük doğum kilolu doğmasına, erken doğum riskinin artmasına neden olur. Kendiliğinden olan düşükler, sigara içenlerde İKİ KAT daha fazla görülmektedir. Ayrıca, doğumdan önce bebeğin sonunun erken ayrılmasından (ABLATİO PLACENTA), erken suların gelmesinden sorumlu olduğu gibi , anne karnında bebeğin ani ölümlerinden de sorumludur. Bu kadar zararı dokunan SİGARA içmekte israr etmemek gerekir.

ALKOL; kesinlikle fazla alınması risktir. Alınan miktarın azaltılması bile faydalıdır. Arasıra az miktarda alınmasının ( bir kadeh kırmızı şarap ) pek fazla zararı olmaz, yine de düşük alkol düzeylerinin zararsız olduğu söylenemez.

ÇAY VE KAHVE; aşırı tüketimi anne karnındaki bebeğin doğum kilosunun düşmesine neden olduğu gibi, kendiliğinden düşüklere, erken doğumlara, hatta ölü doğumlara sebep olabilir.

Annenin, çay ve kahve tüketimi, demir emilimini bozacağı için, kansızlığa yol açabilir.

Gebelerde Yolculuk

travel_when_pregnant-1Seyahat etme, sağlıklı giden gebeliğin üzerine herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. 8 Gebelik ayına kadar uçak yolculukları yapılabilir. Uzun uçak yolculuklarında 2 saatte bir yürüyüş yapılmalıdır. Araba ile seyahatlerde emniyet kemeri kucağa gelen bölümü karnın altına ve üst uyluğa çapraz gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Araba yolculuklarında hıza dikkat etmeli özellikle ivmeli hareketlerden kaçınılmalı, mümküse sabit hızla gidilmelidir.

Gebelerde Egsersiz

Hamile Spor

Gebelere hareket kısıtlaması getirilir, fakat bu durum genellikle abartılır.Aşırı yorgunluk ve hareket,  gebeyede bebeğe de zararı olabilir.

Günümüz koşullarında gebeler için en iyi spor  ; yüzme  ve yürüyüştür. Günde  iki defa 30  dakikalık yürüyüşler gebenin pelvis taban kaslarını güçlendireceği için ,doğum  esnasında yararı  olduğu  gibi  ileride mesanenin sarkmasını da engel olur .İş yerinde masa başı çalışan gebeler ,  2 saatte bir  10 dakikalık yürüyüşler yapmalıdır. Uzun süre ayakta durmaktan sakınmalıdır. Çünkü  3 saatten  fazla  süre  ayakta kalan gebelerin  erken doğum yapma   riskleri vardır.Hem de uzun süreli ayakta durmalar varislerin  artmasına neden olur.

Genelliklede dinlenmeler oturarak değil, uzanarak olmalıdır.

Vaginal Hijyen

Gebelerde  akıntı artar , fakat bu durum herzaman patolojik değildir.Akıntı eğer  rahatsız veriyor ise  500 cc kaynamış soğumuş suya 30 cc üzüm sirkesi konarak elde edilen karışım ile hazne  iğnesi çıkarılmış enjektör yardımıyla yıkanabilir.Bu karışım en fazla  yedi gün içinde kullanılır.Akıntı şikayeti devam ediyorsa doktorunuza baş vurmalısınız.

Cinsel İlişki

Herhangi bir düşük veya erken doğum tehdidi yoksa gebelerde cinsel ilişki    kısıtlaması  yoktur.     Gebeliğin son ayına kadar  cinsel ilişki olabilir.  Son aylarda sık cinsel ilişkiye  girmek, erkeğin üste olduğu  pozizyondaki  ilişkiler de,  gebenin erken suyunun gelmesine  neden olabilir.

Cinsel ilşki zamanını ve ilişki sıklığını gebeye bırakmak gerekir. Çünkü  gebe , psikolojik olarak  cinsel ilişkiye hazır değilse ilişkinin kalitesi düşeceği için ve vaginal sulanma az olacağından ilişki esnasında  bel ve kasık ağrısı şikayeti olabilir.

Varisler

Bunlar genellikle doğuştan yatkın kişilerde olur.Gebelik  ve ilerleyen yaşlarla da artar.Gebeler,önem olarak uzun süre ayakta kalmaktan sakınmalı,  fırsat buldukça uzun oturarak alt ekstremitelerini  dinlendirmelidir.

Varis şikayetleri olanlar ,varis çorabı kullanmalıdır. Gerekirse de tıbbi tedavi uygulanabilir.

Mide Yanmaları

pregnant_1Gebelerde sık görülen şikayetlerden biridir.Büyüyen rahmin mideye bası yapması ve  mide boşalmasında geçikme sonucu mide içeriğinin yemek borusuna doğru yer değişikliği yapması mide yanmalarına neden olur.

Yemek yedikten sonra hemen yatılmaz  ve yüksek yastık kullanılırsa  şikayetler hafifleyebilir. Bu önlemlere rağmen yanmalar devam ederse anti asid tabletler veya şuruplar kullanılabilir.  Şikayetler   devam ediyor ise   doktorunuzla konuşmalısınız.

Bulantı Ve Kusmalar

Bu şikayetler özellikle gebeliğin ilk üç ayında görülmektedir.Sabah ları gebeler kendilerini daha kötü hisseder.Fakat bu durum %90 ilk üç ayın sonunda biter,%10 nun da bebek hareketlerinin hissedildiği 20-22 haftalara kadar sürebilir.Aşırı bulantı kusma şikayeti olan gebelerin hipertiroıdızm hastalığı bulunabilir.Bunun araştırılması gerekir.

Bulantı ve kusmayı azaltacak ilaçların yanında bazı nüaslara da dikkat etmeliyiz.Örneğin ; sabahları mutfağa girmiyelim ,kahvaltıda   ekmek,  kraker  , bisküvi  ,peynir gibi kuru gıdalar tüketelim,salçalı ve yağlı yiyeceklerden uzak duralım,gün içinde tüketmek üzere yanımızda leblebi veya kraker bulunduralım.Bu dönemde  demir  preparatlarını almayalım.Bazen  bulantı kusmalar inatçı hal alırsa ,idrarda yapılan tetkiklerde aseton ortaya çıkarsa,  hastaneye yatarak tedavi gerekir.

Barsak Alışkanlıkları

Kabızlık  hamilelil de sık rastlanılan bir durumdur.Barsak hareketlerini yavaşlaması nedeniyle uzun geçiş zamanı ,ve rahim tarafından sıkıştırılaması sonucu olur.Aşırı kabızlık da hemoraide (basur)neden olabilir.Bu da çok rahatsızlık verici bir durumdur.Bu nu engellemek için, hergün düzenli olarak tuvalet gitmeli  ve hiçbir zaman tuvalete gitmeyi ertelememeliyiz.Lifli  yiyecekleri fazla tüketmeliyiz ve sıvı tüketimide yeterli olmalıdır.

Kabızlık,idrar yolları enfeksiyonuna yakalanma şansını da artırır Kabızlık çeken gebe,  idrar yolları  enfeksiyonundan  kurtulamaz. Gıdalarla  başa çıkılamaz ise, lactulose  içeren şuruplar içilebilir. Kuvvetli laksatifler ve sulu lavmanlar erken doğuma yol açaca-bileceği  için kullanılması sakıncalıdır.

Aşılar

Gebelerde Tetanoz, Hepatit A ve B  ilk ÜÇ aydan sonra uygulanabilir. Grip aşısı ,grip mevsiminde ve akciğer komplikasyonları açısından gebeliğin tüm dönemlerinde güvenli kabul edilmekdir.Kızamık, Su Çiceği, Kabakulak Aşıları yapılmaz. Kuduz Aşısı uygulama takvimi gebe olmayanlara nasıl yapılıyorsa aynı şekilde uygulanır.

İlgili konular:

KONULAR