Op. Dr. Haluk Erkur

Ara

Sezaryen ile Doğum

getImage.aspx

Günümüz Türkiye’sinde normal doğum oranları düşmekte, sezaryen oranları yükselmektedir. Çünkü doğumda meydana gelebilecek doğum komplikasyonları, doktor hatası olarak algılanarak, hemen Kadın Doğum Hekimi suçlanmaktadır. Karşılaşılan komplikasyon sonucu, hemen sorulan soru  şu oluyor; ”Sezaryen  yapılsaydı bu durum olur muydu?”. Bu soru ile fazla karşılaşmamak için sezaryen endikasyonları geniş tutulmaktadır.

Sezaryen endikasyonlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

– Eskiden sezaryen ile doğum yapanlara,

– Myom operasyonu geçirenlere,

– 4000 Gr.ın üzerinde doğması beklenen bebeğe,

– Makad gelişi olan bebeğe,

– Doğum esnasında kalp atışları düşen bebeğe,

– Diğer tıbbı endikasyonlar (kanamalar-preeklamsi) için,

Sezaryen ile doğum yaptırılmalıdır.

Sezaryen ile doğum, yine epidural anestezi altında yapılmakta olup, operasyon süresi normal koşullarda yaklaşık 30-45 dakika sürmektedir. Epidural anestezi altındaki anne, bebeği çıkarılır çıkarılmaz  gördüğü için, sonradan oluşacak spekülatif konuşmaları da engellemiş olmaktadır.

Epidural anestezi ile sezaryen olan anne odasına gelir gelmez bebeğini beslemeye başlayabilir. Operasyondan 6 saat sonra da ağızdan sıvı gıdalar almaya başlayabilir. Çabuk ayağa kalktığı için barsak yani gaz sounu yaşamaz. Fakat bazen mesane tembelliği olduğu için çişini yapamayabilir, bu durum geçiçidir. Hassas kişilerde bazen tansiyon düşüklüğü ve bulantı-kusma görülebilir. Tıbbı tedavilerle bu durum düzeltilir. Kaşıntılar da epidural anestezide görülen istenmeyen yan etkilerdendir.

Sezaryenden sonra  büyük tuvaletinizi yapıncaya kadar çiğ sebze ve mevya yemekten sakınınız. Haşlanmış besin tüketmek barsaklarınızı rahatsız etmiyeceği için gaz sancınız olmaz. Operasyon öncesi  sulu lavman yapılanlar 3gün tuvalete çıkmaması normaldir. Eğer 3. gün tuvalete çıkamazsanız  yağlı lavman pomadlarından yaralanabilirsiniz. Fakat fazla gaz sancısı var ise, bulantı kusmada oluyor ise durum ciddi olabilir doktorunuzla temasa geçmelisiniz. Operasyon yerini  sık pansuman yapmak gereksizdir, genelde cilt altı enfeksiyonlar 3-4 .gün oluşacağı için pansumanızı bugünlerde açmak iyi olur. Her hangi kızarıklık, akıntı, morarma ve zonklama yok ise herşey yolunda demektir. 4.günden sonra yaranızın üstünü kapatmak ve üzerine dezenfektan bir madde sürmek  gerekmez. Operasyonun haftasında doktorunuz sizi gördükten sonra da ayakta  duş şeklinde banyo yapabilirsiniz. Özel yara pansuman malzemesi uygulanmak süretiyle  erken banyoya  müsade eden doktorlar var, benim sahsi  fikrim: aşırı hareket nedeniyle yara yerindeki ağrılarımızı tekrar oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden banyo için bir hafta beklemenin daha iyi olacağı kanısındayım.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
KONULAR