|

Ergenlikte Beslenmenin Önemi

healthy-eating-plans

Ergenlik genellikle 10 yaşında başlar, 18-20 yaşlara kadar devam eder. Hem büyümenin hızlanması hem de etkinliklerin artması enerji ve besinlere olan gereksinimi arttırır. Buna karşın ev dışında fazla zaman geçirilmesi, ayaküstü yenen gıdalara yönlenmeye ( patates kızartması, hamburger, pizza, döner, kola, tost vs. ) neden olmaktadır.

Bu gıdalar büyüme ve gelişme için yeterli olmadığı gibi şişmanlık, kansızlık, diş ve diş eti problemleri, guatr, kemik gelişim bozukluklarına yol açmaktadır. En sık karşılaşılan durumlar ise, kahvaltı yapmamak, öğün atlamak, akşam yemeklerinde fazla beslenmektir. Böyle davranmakta ısrarcı olmak şişmanlığa kucak açmak demektir.

Adet Kanamasının başlamasıyla kan kaybı başlayan kız çocukları yeterli demirli gıda alamazsa kansızlık başlar. Kansızlık ise günlük aktivitesi hatta okul başarısını bile etkileyebilir. Bu nedenle  et ve kuru baklagillerden oluşan en az üç porsiyon yemek tüketmelidir. ( bir yumurta, bir köfte, 4 -5 kaşık etli sebze yemeği, 4-5 kaşık kuru fasulye, nohut, mercimek )

Erişkin kemik gelişiminin %50 den fazlası ergenlikte olmaktadır. Günlük 1200 mg kalsiyum gereksinimi vardır. Bunu karşılamak için üç su bardağı süt veya yoğurt ve peynir tüketilmelidir.

Guatr Hastalığı da bu dönemde karşılaşılan hastalıklardandır. Yeterince bu dönemde iyot alınmazsa, tiroid bezi büyür. Bu nedenle iyotlu tuz kullanmak en pratiğidir.

Ergenlik Döneminde yeme alışkanlığı iyi gelişmezse,aşırı şişmanlık,buna bağlı takıntılar(açlık grevi gibi gıdaları reddetme, yediklerini kusma) olursa ciddi problemlere dönüşebilir. Çok dikkatli olunmalıdır. Gerekirse psikolojik destek alınmalıdır.

SAĞLIKLI BESLENMEDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:

Mutlaka kahvaltı yap,

Üç öğün beslen,

Sucuk, sosis, salam, kızarmış patates, pizza, hamburger gibi yiyeceklerden uzak dur,

Kola, hazır meyve suları, şekeri bol içeceklerden ziyade su, ayran, maden suyu iç,

Sofraya otur, ayak üstü yemek alışkanlığından vazgeç,

Günde iki ara öğün meyve ye.