|

Meme Kanseri Taraması

digital_mammography___system3Mamografi %100 hassas olmamasına ve yüksek oranda meme kanseri teşhisi konmasına rağmen, halen en sık kullanılan tarama aracıdır.
Taramanın ne sıklıkla yapılacağı konusu en sık sorulan sorudur. Yapılan meme kanseri araştırmaları; kanserlerinin %80i, 50 yaş üzerindeki kadınlarda görülmekte olduğunu şeklindedir. Bu nedenle 40-50 yaş arası bir sefer tarama yaptırmalı, 50 yaşından sonra da 18 ay ile 2 yıl arası taramalar tekrarlanmalıdır. 70 yaşından sonra da kendi isteklerine bağlı olmak kaydıyla 3 yılda bir tarama yaptırabilirler.

Meme kanserlerinin %5 ailesel geçişlidir. Fakat kadınlar, bu riskin daha fazla olduğuna inanırlar. Eğer ailede 35 yaş altı meme kanseri yoksa 30 yaş altında mamografi ile tarama yapmak için israrcı olmamak gerekir.

|

Kemik Erimesi ( Osteoporoz )

imagesYaşam süresinde belirgin artış olmasına karşın, menopoz yaşı (48 -52) değişmemektedir. Menopozun bu nedenle karşımıza çıkan en önemli komplikasyonu  Kemik Erimesidir. Menopozun ilk iki yılında yaklaşık %15 kayıp, sonraki yıllarda %1 kayıp meydana gelmektedir. Kemik kaybını, KEMİK DANSİTOMETRİ ‘si ile saptamak mümkündür.

Kemik Erimesinde risk faktörlerini şöyle sıralıyabiliriz;

– Erken Menopoz ( 40 yaşından önce )
– Gençliğinde geç adet görmeye başlama
– Kalsiyumdan fakir gıdalarla beslenmek
– Sigara ve Alkol kullanmak
– Fazla proteinle beslenmek
– Fazla hareket etmeyi, hatta yürümeyi bile sevmemek
– Zayıf kadınlar
– Hiperparatiroidizm hastaları
– Herhangi bir nedenle kortizon kullananlar

|

MENOPOZDA SİZİ NE BEKLİYOR ?

Picture 6Kadın yaşamının yaklaşık üçte biri menopozda geçmektedir. Bu dönemdeki kadınların %85′ i ateş basması şikayeti ile karşımıza gelmektedir. Herhangi bir tedavi görmezler ise şikayetleri 5 yıl sürebilir. %10 kadarında 10 yıldan fazla sürdüğü de görülmüştür.

Ateş Basmaları, baş ve boyundan başlar, önce yüzde olan ani kızarma hissi, sonra da bütün vücuda yayılır. Bu durum 5 dakika sürebilir. Daha sonra çarpıntıyı takiben yanma hissi ve terleme görülür. Tabii terleme, üşümeyle son bulur. Uykuda da oluştuğu için gece terlemeleri şeklinde karşımıza çıkar.

Uyku Bozuklukları, yaşam kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Bu sebeple aşırı hassasiyet, unutkanlık ve dikkat bozukluklarına neden olur.

Bu dönemde duygu değişmeleri de olur. Depresyona eğilim artmıştır. Bazen ağlama nöbetleri görülebilir. Çok hassas olduklarından, aile içinde yalnış algılamalardan dolayı aşırı tepki verebilir, bu nedenle de aile içi huzursuzluk sebebi olabilirler.

Kanama Bozuklukları, bu dönemde yumurtalık fonksiyonları tamamen bitmediği için, kanama görülebilir. Menopoza giren bir kadın için bu durum çok ürkütücüdür. Çünkü akıllarına hemen kanser mi oldum şüphesi gelir. Bu durumu fazla abartmadan, doktora gitmek kısa zamanda kuşkulardan kurtulmalarına yardımcı olur.

Cinsel Yaşam Bozuklukları, cinsel ilgi kaybı, orgazma ulaşmada zorluk, uyarılmada isteksizlik şeklinde karşımıza çıkar.

Ürolojik Şikayetler, östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak gelişebilir. Genellikle karşımıza çıkan şikayetler ; sık idrar yapma, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, devamlı idrar yapma isteği, idrar kaçırma ( özelikle menopoza girdikten sonra şikayetinin artması) şeklindedir.

Cilt Değişiklikleri, özellikle yüz cildinde görülmeye başlar. Ciltte kuruluk ve incelmeye bağlı olarak kırışıklıklar artar, ön kol iç kısımlarda elastikiyetin azalmasına bağlı sarkmalar oluşur. Bunun yanında özellikle belirtmek isterim ki deriyi en fazla yaşlandıran da güneş ışınlarıdır. Bunu da aklınızdan çıkarmamak gerekir.

|

MENOPOZ NEDİR ?

Picture 4Menopoz, adet kanamasının kalıcı olarak kesilmesi demektir. Kadın hayatının doğurganlık çağının sonlanması ile yaşlılık döneminin başlangıcı arasındaki dönemi kapsar. Kadınının yaşamında en önemli dönemi diyebiliriz. Çünkü yumurtalıklarındaki değişikliğe bağlı hormon dengesi bozulmuştur. Bu hormonlardan özellikle de östrojen eksikliği çeşitli şikayetlerin sebebidir. Kısaca kadının yaşam kalitesinin bozulduğu bir dönemdir.