|

İdrar Kaçırma

İdrar kaçırma, gündelik hayatımızda, yaşam kalitesini bozan bir durumdur. Bu sebeple kişiler evden çıkmayı, gezmeyi, alışverişe gitmeyi bile istemezler. Ortalama beş kadından biri bu sorunla birlikte yaşamaktadır. İdrar torbaları dolu olmamasına rağmen gülünce, hapşırınca, ıkınınca idrar kaçırmaya “STRESS İNKONTİNES” diyoruz. Bunun dışında ani ertelenemez şiddetli idrar hissi “URGENCY” denmekte.

Yukarıda bahsedilen şikayetleri olan hastaya önce özgün Ürojinekolojik Testler uygulanır. ( Boya Testi, Pet Testi, Qtip test, Pelvis taban kaslarını değerlendirmek için Ürodinamik testler )

Tedavisinde ya ilaç kullanılır yada cerrahi olarak mesane boynuna yapılan takviyelerle idrar kaçırma önlenir. Bundan başka pelvis taban kaslarını güçlendirmek için “KEGEL” eksersizleri diye tanımladığımız eksersizleri hastaya öğretilerek bunları yapması sağlanır. Bu eksersizler ayakta, oturarak ve yatar pozisyonda ayrı ayrı yapılır, alt taraf çiş kaçırmamak için nasıl büzülüp sıkılıyorsa ayni şekilde sıkılır 10’a kadar sayılır bırakılır, günde en az 60 kez tekrar edilmeli ve 8 haftadan önce cevap alınamayacağı için bıkmadan devam edilmelidir. Bu eksersizleri yaptıran elektriksel uyarı veren aletlerde kullanılabilir.

|

Düzensiz Adet Kanamaları

Düzensiz Adet Kanamaları.: En sık puberteden erişkinliğe ve erişkinlikten menopoza geçiş döneminde sık görülür.Normal adet kanaması  ;21 gün ile 35 gün arasında olan (yaklaşık 28 gün) en fazla 7 gün süren ,kan kaybının günde 3-4 pedi geçmeyen (toplam 80 cc den az) bir kanamadır.Bu durum dışındaki kanamalar anormal olarak kabul edilip, araştırılıp tedavisi düzenlenmelidir.

Niçin bu kanamalar oluyor? Nedenleri  çok çeşitlidir,en sık neden yumurtalık fonksiyonlarının geçici bozukluğa bağlıdır. Tedaviye başlamadan önce araştırmak gerekir.Öncelikle muayene ve ultrasonografi bir fikir verebilir.Daha sonra hormon tetkikleri,kanama testleri (protrombin ve aktive edilmiş protrombin zamanı)yapılır.Bunlarla da tanı konmazsa rahim duvarından  patolojik inceleme yapmak için küretajla parça alınır.Organik dediğimiz (myom, adenomyosıs,tümör) nedenler yoksa hormon tedavisine çabuk cevap verebilir.Bazen tedaviye  prostoglandin inhibitörleri dediğimiz ağrı kesiciler ilave edilebilir.Çok nadirde olsa tedaviye cevap alınmayan ve kan değerleri sürekli düşen hastada operasyon (rahim alınması) gündeme gelebilir.

|

Myoma Uteri (Rahmin İyi Huylu Tümörü)

0-(27)Rahmin iyi huylu tümörlerinden en sık görülen myomlardır. Myomlar genelikle muayene veya başka bir nedenle yapılan ultrasonografik muayene esnasında saptanır. Çünkü 40 yaşın üzerindeki kadınların %50 inde bulunur ve şikayete yol açmaz. Tek sayıda olduğu gibi çok sayıda da olabilir.
Aşırı kanama,komşu organlara baskı yapmasına bağlı şikayetler (kabızlık, aşırı küçük tuvalet ihtiyacı), kısırlık ve hızlı büyümeye başlar ise ameliyat olmak gerekebilir. Doğurganlık yaşında ise, rahim ve yumurtalıklar korunmaya gayret edilmelidir.  
Myom operasyonları  karın açılarak olduğu gibi vaginal ve laparoskopik olarak da yapılabilir. Bu konuda önemli olan yapan cerrahın hangisinde daha deneyimli olduğudur. Eğer myom operasyonu sırasında rahim alınırsa hastanın en büyük endişesi cinsel ilişkide zorluk yaşacağıdır.
Rahim, karın içi organ olduğu için, böyle düşünceye kapılmak yersizdir. Belki de yıllarca aile planlaması endişesi taşıyan kadın da ,tam tersine cinsel ilişkiler de kalite artabilir.

|

Vaginal Akıntılar (Trikomoniyaz)

0-(36)Trikomoniyazis; vulva ve vaginanın (haznenin) Trikomonas Vaginalis dediğimiz  parazitin sebep olduğu  akıntılı enfeksiyonudur. Bulaşma banyo, alaturka tuvalet,kirlenmiş musluklar ve en önemli geçiş cinsel temasladır. Akıntı genellikle yeşilisi,köpüklü ve pis kokuludur. Yanma hissive kaşıntı akıntıya eşlik edebilir. Hastalık bulaşıcı olduğundan eşler ( partnerler) de tedavi edilmeli ve cinsel ilişkide kondom kullanılmalıdır.

|

Vaginal Akıntılar (Mantar)

0-(37)Kandidiyazis;  vulva ve vagenin mantar hastalığıdır ( Mikotik Vaginitis). Mantar normalde ciltte ve barsakta bulunabilir. Gebelerde,  şeker hastalarında , kanser tedavisi görenlerde,antibiotik ,doğum kontrol hapı ve kortizon kullananlarda daha sık görülür.Tipik peynir kırıntısı şeklinde akıntı görülür.Hiçbir belirti vermediği gibi bazende kaşıntı yanma, ilişkide haznede kuruluk , acıma oluşturabilir. El,havlu,elbise ve banyodan geçebilir.Tedavi tamamlanıncaya kadar cinsel ilişki yasaklanabilir.

|

Vaginal Akıntı (Vajinozis)

0-(38)Bakterilerin yapmış olduğu bir enfeksiyondur.Sık vaginal ilişkiler ve haznenin yıkanması haznenin asit Ph ını alkali yaptığı için normalde ortamda bulunan bakteriler artabilir.İlişki sonrası kötü bir kokuya neden olur.Tedavi geçikirse iltihap tüplere doğru ilerleyerek ciddi bir enfeksiyona yol açabilir. Gebelerde gebelik zarının  iltihabına, incelmesine,yırtılmasına ve suyun erken gelmesine yol açar. Bu  durumda  erken doğuma neden olur.

|

Adet Öncesi Gerginlik (Premenstrüel Sendrom)

Birçok kadın adet öncesi bir veya iki hafta öncesi değişik duygu ve fiziksel belirtiler yaşar. Bu görünen belirtiler adet kanaması ile  kaybolur. Menopoz öncesi  kadınların %5 bu durumdan şiddetli bir şekilde etkilenir. Adet Öncesi Gerginlik Sendromu yaşayanlarda aşırı hassaslık, depresiflik,gerginlik, ve değişken duygu durum değişikliği gibi  bozukluklar  görülebilir. Bu belirtilerin yanında memelerde hassasiyet ve şişlik de olur.Tüm bunlar kadının yaşam kalitesini etkiler.

Bu durumdan kurtulmanın en etkili yolu  yumurtlama faaliyetlrinin durdurulması gibi görünmektedir. Bunun yanı sıra  serotonin düzeyini artıran ilaçların kullanılmasıda yara sağlayabilir.

Yoğun aerobik egsersizler, fiziksel semptomları ve depresif ruh halini düzeltebilirler.  Egsersizler  haftada  4 kez 20-30 dakika süreyle olmalıdır.Bunla beraber tuz ve kafein kısıtlaması yapılması şikayetlerin şiddetini azaltabilir

|

Rahim Ağzı Kanser Araştırması (Smear)

Smear, rahim ağzı kanserlerinin  araştırılmasında  yaygın olarak kullanılan  sitolojik bir yöntemdir. Kadın-doğum muayenesi esnasında  rahim ağzından sürüntü  şeklinde alınan  akıntı cam lama yayılarak patolojik inceleme için gönderilir. Bu işlem yapılmadan dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır: 48 saat öncesi cinsel ilişkide bulunmamak, hazneyi herhangi bir şekilde yıkamamak  gerekir.Her zaman  smear alınabilir, adet bitiminden sonra alınırsa  akıntı az olacağı için daha fazla hücre örneklenebilir.

Tarama cinsel ilişkiye başlayan 18 yaşından sonra bütün kadınlara yapılmalıdır.  Sık sık değişik kişilerle cinsel ilişkide bulunanlar yılda bir, diğerleri 3 yılda bir  smear  taraması yaptırmalıdır. 65 yaşına kadar tarama yapılabilir.

|

HPV VE GENİTAL KANSER İLİŞKİSİ

v-hpv-virus-024

HPV ( human papilloma virüs ) seksüel aktif kadın ve erkeklerin hayatta en sık karşılaşacağı virüsdür. Büyük kısmı, ilk temastan sonra 3 yıl içinde görülür. Birden fazla tipi olan bir virüsdür. Bulaşan kadınlarda rahim ağzı ( serviks ) lezyonlarının şiddetini artırır. Hafif ve orta şiddetteki lezyonların ( LSİL, CİN3 ) üçte birinden sorumlu olarak karşımıza çıkmaktadır. Genç yaşlarda görülmesinin nedeni, bağışıklık sisteminin çok iyi olmaması olabilir. Çünkü 40 yaşından sonra bu oran % 3 lere kadar düşer.

Rahin ağzı smear tetkiklerinin düzenli yaptırılması rahim ağzı kanserlerini yarı yarıya azaltmaktadır.

Rahim ağzı kanseri  ve  HPV infeksiyonu ile ilgili risk faktörleri aynıdır.

Bunlar;

– İlişki kurulan kişi sayısının fazla olması,

– Sigara, (sadece içenler değil,pasif içiciler de risk altındadır.)

– Fazla doğum yapmış olanlar,

– Gelir düzeyi düşük olup kötü beslenenler,

– Doğum Kontrol ilaçları kullanlar ( kullanım süresinin uzun olması 6YIL dan fazla)

– A,C,E vitaminlerinin az alınması,

– Herhangi bir hastalık nedeniyle bağışıklık sistemini bastıran ilaç kullanımı ,HPV ye yatkınlığı artırır, bu sebeple de kanser riski artar.