Düzensiz Adet Kanamaları

Düzensiz Adet Kanamaları ve Tedavisi

Düzensiz adet kanamaları, en sık puberteden erişkinliğe ve erişkinlikten menopoza geçiş dönemlerinde görülür. Normal bir adet kanaması, 21 ile 35 gün arasında değişir ve yaklaşık 28 gün sürer. Bu kanama genellikle en fazla 7 gün sürer ve günde 3-4 pedi geçmeyen (toplamda yaklaşık 80 cc) kan kaybıyla karakterizedir. Bu ölçütlerin dışındaki kanamalar anormal olarak kabul edilir ve araştırılıp tedavi edilmelidir.

Peki, bu kanamaların nedenleri nelerdir? En yaygın neden, yumurtalık fonksiyonlarının geçici bozukluğudur.

Tedavi ve Tanı Yöntemleri:

Tedaviye başlamadan önce ayrıntılı bir araştırma yapılması gereklidir. İlk adım olarak, muayene ve ultrasonografi önemli bilgiler verebilir. Bunun ardından, hormon seviyelerini ve kanama bozukluklarını değerlendiren testler (protrombin zamanı ve aktive edilmiş protrombin zamanı gibi) yapılır. Eğer bu testlerle tanı konulamazsa, rahim duvarından patolojik inceleme için küretaj yoluyla doku örneği alınabilir.

Eğer organik nedenler (myom, adenomyozis, tümör gibi) yoksa, hormon tedavisine hızlı bir şekilde cevap verilebilir. Bazen tedaviye ağrı kesicilerin eklenmesi gerekebilir. Çok nadir durumlarda ise, tedaviye cevap alınamayan ve kan değerleri sürekli düşen hastalarda, cerrahi müdahale (rahim alınması) gerekli olabilir.

Facebook
Twitter
LinkedIn
KONULAR