Gebelik Haftasına Göre Fetüs Gelişimi

Fetus_gelisimi

GEBELİĞİN İLK ÜÇ AYI
(BİRİNCİ TRİMESTR)

5-8 GEBELİK HAFTALARI: Gebeliğin 5.-6.haftasında gebelik olup olmadığı, kalp atışlarının varlığı araştırılır.Gebelik Kesesinde embrio 5mm. ulaşmış ise kalp atışları görülmesi gerekir.8.Gebelik  haftasında baş-popo mesafesi 13 mm civarındadır.Kalp atımı rahat izlendiği gibi,el bileği ve parmaklarda gelişmeye başlamıştır.Bebeğin hareketleride ultrason muayenesinde kolayca görülür.

9-11 .GEBELİK HAFTALARI:Bu haftadan itibaren bebek FETUS adını almaktadır. Bebeğin kemik yapısı şekillenmeye başlamıştır.Kafası vücudununyarısı kadardır.Kafa da gözler ayırt edilir.El ve ayaklar oluşmuş olup, cinsiyet farklılaşmıştır.11.Gebelik haftasında tüm organ taslakları oluşmuş ve dokular olgunlaşma aşamasına geçmiştir.Beyin gelişimi diğer organlardan daha hızlı olmaktadır.

11-14.GEBELİK HAFTALARI: Bu haftalar İKİLİ TEST için önelidir.Baş-Popo uzunluğu 79 mm den küçük olan bebeklere ikili test yapılabilir.Daha büyük ise  üçlü test zamanı beklenmelidir. 12.Gebelik haftasından itibaren yüzün alın kısmı,orbitalar,burun,dudaklar ve kulaklar görülebilmektedir.

GEBELİĞİN 2. ÜÇAYI  (İKİNCİ TRİMESTR DÖNEMİ)

12-28. Haftalar arasını kapsar.Gebeliğin en rahat ve en güzel dönemidir.Eğer ikili test çeşitli nedenlerle yaptıramamış olan gebe bu önemde ÜÇLÜ veya DÖRTLÜ TEST  yaptırabilir. 16.Gebelik haftasında emme refleksi başlar ve bundan sonra normal insan şeklini almaya başlar.18. Haftadan sonra da kalbin iç bölümleri görülebilir, fakat kalp gelişimini daha tamamlamamış-tır.Bebeğin böbrekleri idrar üretmeye başlar.Artık başındaki kıllarda da artış olur.Gebeliğin 20. haftasına gelindiğinde yol yarılanmış demektir.Bu haftada rahim göbeğin 2 parmak aşağısında yer alır.Bebek 17 cm uzunluğa , 300 gr.. civarında ağırlığa erişir.Seslere karşı tepki verir.21. Haftadan itibaren de bebek hareketleri rahat izlenmeye başlar.Bundan dolayı anne adayı  bebeğiyle  daha bütünleşmiş olup endişeleri birazda olsa azalmıştır.24. Gebelik haftasında bebek 30 cm .uzunluğa erişmiştir.Kilosuda 600 gr. civarındadır.26. Haftada amnion maii fazla olduğundan bebek hareketleri daha kuvvetli hissedilir.28. Gebelik haftasında bebek 40 cm boya yaklaşık 1000 gr ağırlığa ulaşmıştır.

GEBELİĞİN  SON ÜÇ AYI (ÜÇÜNCÜ TRİMESTR )

29.-40.Haftalar arasını içerir.30. Gebelik haftasından itibaren bebeğin cildini kaplayan ince  tüyler kaybolurken,el ve ayak tırnakları uzamaya başlar.Bebeğin ağırlğı doğum ağırlığının %60 ına ulaşmıştır.Bu haftadan itibaren gebenin kalsiyum ihtiyacıda artar.Ciltaltı yağ dokusunda artış nedeniyle bebeğin cilt rengi kırmızıdan pembeye doğru değişir.33.Gebelik haftası önemli haftalardan biridir,çünkü bebeğin soluk alıp vermesinde  rol oynayan akciğerlerdeki alveol dediğimizhava keseciklerinin cidarlarının birbirine yapışmasını önleyen surfaktan dediğimiz maddenin yapımının hızlandığı bir dönemdir.Hamileliğin en zor haftasıda 35-36. haftalardırRahmin yukarı doğru büyümesi artık maksimum seviyededir.Mide ve kalbe bası artmıştır ve de anne adayı zorlanmaya başlar.Anne karnındaki bebek bu haftalardan sonra kilo almaktan başka işi kalmıyor.37.Gebelik haftasını tamamlayan bebek miadını doldurmuş kabul edilebilir.Planlanmış sezaryen olacak ise bu haftadan sonra bebek doğurtulabilir.

Facebook
Twitter
LinkedIn
KONULAR