Gebelikte Meydana Gelen Doğal Değişiklikler

fizyolojik Gebeliğin 6.haftasından itibaren genellikle sabahları bulantı olabilir.Bu bulantıları yemek kokuları kolaylıkla artırabilir,hatta  hoş olmayan kokular,parfüm kokuları bile olayı daha da kötüleştirebilir.Anne adayının endişeleri de  bulantı ve kusmayı artıran faktörlerdendir.Bu süreçte sulu ve kokulu yemeklerden uzak durarak,sık sık kuru gıda alarak (tuzlu veya tatlı bisküvi,ekmek,peynir,leblebi gibi) bir nebze kötü duygulardan uzaklaşabiliriz. Bu dönemde  bebeğin anne karnında beslenmesi için, aşırı titiz davranmaya gerek yoktur.Anne adayının kilo kaybının aşırı olmaz ise, bebeğin gelişimini etkilemez.

Gebe kaldıktan ve bu durumu öğrendikten sonra en çok sorulan soruların başında cinsel ilişki gelmektedir.Doktorunuz tarafından yasaklanmadığı sürece cinsel ilişki kurulabilir.Anne adayının da bu konuda ki duygu ve düşünceside önemlidir.Endişe ve korkuları var ise ,haznesi yeterli derecede ıslaklığa ulaşamıyacağı için cinsel birleşme ağrılı olur.Bu nedenden dolayı cinsel ilişkiye girilmemesi daha uygundur.

Gebelerin üçte ikisinde aşerme  belli yiyeceklere karşı olabilir.Bunun nedeni tam olarak bilinmemektedir.Belki de gebeliğinin sosyal çevreye onaylatılaması olarak da düşünülebilir.Bu konuda anne adayını yargılamak doğru değildir.Fakat ekolojik dengemizin bozulduğu dünyamızda yediklerimize dikkat etmemizde yarar vardır.En pratik öneri anne adayı içinde bulunduğu mevsimde hangi meyva ve sebze bol ve ucuz ise onu yemesinde fazla sakınca olmayacağı  kanısındayım.Konserve ,dondurulmuş besin tüketmek yerine tazelerini tüketmek daha doğrudur.

İki aylık hamile iken,rahim komşu organlara baskı yaptığı için sık sık tuvalete gitmeniz normaldir.

Mide ekşimesi ve hazımsızlık şikayetleri bu dönemde sıkça karşımıza çıkar.Fazla rahatsız duyuyorsanız  bu şikayetinizi doktorunuz ile paylaşın.Bunun dışında çiğ sebze, salata ve meyva yemeği gün içindeki öğünlere paylaştırınız.Akşam saat sekizden sonra yemek yememeğe özen gösteriniz.Çünkü bu saatten sonra yenecek tüm gıdalar midede kalış süresi uzun olacağından sizi rahatsız edecektir.

Gebelikte memelerde büyüme ve meme uçlarında kararma belirgindir.Meme büyümesi sizi rahatsız ediyor ise memeyi destekleyen özelliklede alttan destekleyen sütyenler tercih edilmelidir.

Gebelikte bel  çevresinde genişleme olduğundan dar giysilerden kaçınmak gerekir.Özellikle dar kotlar giymek hamilelik ve mantar enfeksiyonları için uygun değildir.

Gebelikte diş etleri yumuşamış ve kızarmış olabilir ve çabuk kanayabilir. Bu nedenlele dış fırçası alırken ,yumuşak kıllıları terçih edilmelidir.

Gebeliğin ilerlemesiyle omurgada da değişiklikler olmaktadır.Büyüyen rahimden dolayı bel kemiği arkaya dogru kayar.Bu nedenle uzun süreli oturuşlarda bel kemiğini yastıkla desteklemek statik bel ağrılarını azaltabilir.Son aylara  doğru da sırt ve alt ekstremitelerde ağrı ,hissizlik ve güçsüzlük yapabilir.

Gebelik boyunca ve erken lohusalıkda  dikkat toplama,konsantrasyon ve hafıza ile ilgili zayıflama sorunları yaşanabilir.

Gebeliğin ilk aylarında uykuya yatkınlık artabilir,fakat 12. haftadan itibaren lohusalığın 2. ayına kadar uykuya dalmada zorluk, sık uyanmak ve uyku kalitesinde azalma sorunu yaşanabilir.

Gebelikte kilo almaya gelirsek; genel kural ilk üç ayda BİR kilo alınır veya verilir,ikinci üç ayda  BEŞ kilo  ,son üç ayda BEŞ-ALTI  kilo almak idealdir.İkinci -üçünçü  üç ayda ;ayda 1.5-2 kilo gramın üzerinde kilo artışları üzerinde durulması gereken önemli bir konudur.Eğer ödem nedeniyle ,bu artışlar söz konusu değil ise, Diyet Uzmanından yardım alınması uygundur.Çünkü bilinsiz yapılan diyetler bebeğin gelişimini etkiliyebilir.

Facebook
Twitter
LinkedIn
KONULAR